Metković je najveći mediteranski gradić, smješten na obali rijeke Neretve, 20 kilometara od mora. Grad se prvi put spominje u 15. stoljeću, a prema dosadašnjim arheološkim nalazima na brdu Predolcu, neposredno do grada, život na području grada Metkovića otpočeo još u pretpovijesno doba. Pretpostavlja se da su prvi poznati žitelji u donjem toku Neretve bili helenizirani Iliri Daorsi, koje su kasnije potisnuli ratoborni Ardijejci i Delmati. O njima svjedoče mnogobrojne gradine i kamene gomile na okolnim brdima.

U četvrtom stoljeću pr. Kr. stari Grci počeli su kolonizirati jadranske otoke i obalu pa su zbog zgodna položaja utemeljili emporij (luku), tri kilometra sjeverozapadno od Metkovića. Bila je to u antici daleko poznata Narona, današnji Vid. Njezini su žitelji trgovali s Ilirima u unutrašnjosti, prodavajući im oružje, posuđe, nakit i odjeću. Dobar strateški i komunikacijski položaj Narone uvidjeli su i Rimljani, koji su blizu nje podigli vojni tabor (možda u Mogorjelu kod Čapljine?) za ratovanje protiv Ilira. Narona je vjerojatno za cara Augusta postala kolonija (Colonia Iulia Narona) i upravno središte (conventus Naronitanus). Devedesetih godina 20. st. u središtu Vida otkopani su ostaci hrama na glavnome trgu (Augusteum), u kojemu je pronađeno 16 obezglavljenih kipova bogova i božica, među kojima se ističe gotovo tri metra visoki kip divinizirana Augusta u carskoj odori.

Grad broji 18 tisuća stanovnika sa susjednim mjestima. Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom trgovinom i u novije vrijeme turizmom.

Zanimljivosti:Metković je smješten u okruženju posljednjih očuvanih močvarnih oaza Europe, posjeduje najveću ornitološku zbirku Europe, jamu Predolac, drevni grad Naronu… Smješten je u blizini malih živopisnih mjesta Doline Neretve, jezera, rječica i posebnih ptičjih rezervata.

foto:Stjepan Jozepović