Biciklistički klub Relaks osnovan je 2014. godine, s ciljem promicanja biciklizma i rekreativnih aktivnosti u prirodi te očuvanja zdravlja i kulture sporta kod svih dobnih skupina. Osim biciklizama, naše područje djelovanja odnosi se i na planinarenje, trčanje te hodanje, ali i na promicanje Neretve kao destinacije aktivnog turizma.

Nositelji smo više uspješnih projekta, jedan od njih je i Primavera, biciklijada za žene, koja je spoj bicikliranja i ostalih sportskih aktivnosti uključivši i tradicionalne igre. Održava se jednom godišnje, u mjesecu svibnju ili rujnu.

Organizatori smo nekoliko biciklijada memorijalnog karaktera te sudionici i suorganizatori ostalih raznih sportskih događanja u organizaciji drugih udruga

Više o nama na stranicama kluba: www.bk-relaks.hr

Više o “Primaveri”

Biciklistička manifestacija za žene „Primavera” u organizaciji Biciklističkog kluba „Relaks” održava se svake godine u mjesecu svibnju ili rujnu od 2016. godine, te je prva cikloturistička manifestacija na području Neretve uz prvu međunarodnu biciklijadu „Metković 2015”.

Cilj manifestacije je promicanje Neretve kao cikloturističke destinacije s naglaskom na žensku populaciju svih dobnih skupina.

Primavera je predstavljena u Metkoviću 15. svibnja 2019.g na Danima cikloturizma, prvoj tematskoj cikloturističkoj konferenciji u Hrvatskoj. Uvrštena je u Operativni plan razvoja cikloturizma DNŽ.

Cjelodnevni program manifestacije sastoji se od vožnje biciklom, izleta neretvanskom lađom, degustacijom tradicionalnih proizvoda i u natjecanju pomalo zaboravljenih društvenih igara.

Povjest “Primavere”

Idejna začetnica ženske biciklijade je Ivana Tutavac Franičević sa tada klubskim kolegicama Maruškom Batinović i Antonijom Klobučić krajem 2015. ili početkom 2016. godine. Članice kluba predložile su pok. Igoru Penavi da se “Skupe žene” i odvoze biciklijadu.(Točan tjek razgovora nije mi poznat ali tako je to prenio uvjek veseli pok. Igor). Ime biciklijade “Primavera” osmislio sam zbog godišnjeg doba u kojem se primarno održavala . Tjekom 1. “Primavere”  koja je zamišljena kao vožnja biciklom, roštiljadom i zabavom uz dj -a, Danijela Žderić kreirala je zabavnu igru kao dodatni element druženja. Spojivši sve elemente u jednu cjelinu, kreirao sam Biciklističku Manifestaciju koja naglašava pravo žena na svoje slobodno vrjeme, potiče žene na rekretivne aktivnosti na otvorenome i pridonosi razvoju ciklo turizma.

Dario Bukvić